Ljusstudie med befintligt ljus och en blixt

Idag (eller snarare kväll) så har jag gjort ett litet experiment för att se hur befintligt ljus beter sig när man belyser sitt motiv med en blixt. Inspirationen kommer ifrån en del i Strobist.com’s Lightning 102 och därmed så visste jag på ett ungefär vad jag hade att vänta mig.

Jag satte upp hela riggen som på bilden till höger med min Nikon 105mm f/2.8 macro lins som motiv.

Utöver det så använde jag följande utrustning.

  • Nikon D300
  • Nikon 28-70mm f/2.8
  • Stativ
  • SB-800
  • Blixtstativ med paraply
  • och en pall

Inställningarna efter att jag ställt in allt så som jag ville ha det var följande.

  • ISO 200
  • 1/250s
  • f/8
  • Blixt i manuellt på 1/8 styrka
Tanken är sedan att skruva ner slutartiden och se när jag kan snappa upp den befintliga ljuskällan i bakgrunden.

Rummet i bakgrunden är ett sovrum med ett fönster ut emot gatan, som är belyst med en väldigt varm gatulykta. Det innebär att jag kan vänta mig en varm ton på rummet när jag börjar nå en tillräckligt låg slutartid för att plocka upp det befintliga ljuset.

dsc5352

Det här är alltså bilden när den är exponerad efter en blixt, med paraply, på 1/8 styrka. Som man kan se så är det ganska så mörkt i bakgrunden och bara lite ljus ifrån blixten, eller möjligtvis ett par små lampor ute i vardagsrummet, syns.

Nedan så är en liten serie med bilder för att demonstrera vilka värden och ljusnivåer jag fick på de olika slutartiderna. Jag gick först ner ifrån 1/250 men jag såg inget resultat förren jag närmade mig ganska så låga värden.

grid

Klicka på bilden för att få upp en lite större bild där det är lättare att jämföra de olika versionerna. På 1/4 slutartid så såg jag de första varmare tonerna i bakgrunden vilket innebar att det var då som det befintliga ljuset kunde överrösta spilljuset ifrån blixten. På 20s slutartid så ser man de varma färgerna från gatulyktan väldigt tydligt. Om man tittar noga så ser man också trädet utanför fönstret som då också blir belyst.

Slutsatsen är, inte helt oväntat, att det befintliga ljuset behövde slutartider ner mot 1-2s innan man riktigt märkte av det och blixten var helt opåverkad av mina slutartidsjusteringar. Så länge jag håller mig under 1/250 då det är den maximala synkhastigheten på min D300.

Säg någonting